VÍZFŰTŐ- ÉS TÁROLÓ BERENDEZÉSEK

Lakóépületek, üzemek, ipari létesítmények ivóvíz-, használati melegvíz- (HMV) és fűtési rendszereihez hőcserélőket, melegvíz termelő- és tároló készülékeket, típus szerinti-, illetve egyedi kivitelben gyártunk. Az elemekből kialakítható rendszerek lehetnek:

NTH típusjelű építőelemes hőcserélő

Az NTH típusjelű építőelemes hőcserélők épületek fűtési rendszereiben
alkalmazhatók az épületben keringetett fűtővíz forró vízzel vagy telített
vízgőzzel történő felmelegítésére. Az építőelemes hőcserélők csöves
rendszerű készülékek. A külső köpeny két végén elhelyezett csőfalakba
vannak hegesztve a hőátadó felületeket képező acél fűtőcsövek.
A csőfalakhoz excentrikusan kiképzett szűkítő kúpok biztosítják a légtelenítés
és az ürítés lehetőségét. A köpeny egyik végén felül, a másik végén alul egy-egy
azonos méretű karimás csatlakozó csonk van. Két típuselem 180 ° -os karimás
ívcsővel köthető sorba. A fűtő- és fűtött közeg a hőcserélőkben, ellenáramban
áramlik. Forróvíz fűtőközeg esetén a fűtővíz a csőkötegben, gőzfűtésnél a győz
a köpenyben áramlik. Mindkét tér max. üzemi nyomása 16 bar, max. üzemi
hőmérséklete 180 ° C lehet.

SKR-X típusjelű hőcserélő

A kis helyigényű, nagy teljesítményű SKR-X típusjelű hőcserélők víznek vagy más folyékony közegnek fűtővízzel vagy más folyékony fűtőközeggel való felmelegítésére szolgálnak. A hőcserélők elsősorban használati melegvíz előállítására alkalmasak, de értelemszerűen bármely más hőcserélési feladatra (pl. fűtési rendszerekben, vegyiparban, élelmiszeriparban) felhasználhatóak. Használati melegvíz előállítására kiválóan alkalmas az alapkivitelű (KO – acél) készülék, ahol a fűtött közeg csak rozsdamentes anyaggal érintkezik. Gőz fűtőközeg esetén mindkét közeg rozsdamentes anyaggal érintkezik (KO-KO kivitel), mely egyedi készülékként rendelhető. A fűtő-, és a fűtött közeg eltömődést, lerakódást okozó anyagot nem tartalmazhat. A rozsdamentes felületekre lecsapódó enyhe lerakódások a rozsdamentes acélanyagot nem támadó oldószerrel, illetve mosószerrel eltávolíthatóak.Amennyiben a fűtött közeg használati melegvíz, úgy a fűtőközeg hőmérséklete a 150 °C- ot, egyéb esetben a 180 °C- ot nem haladhatja meg.Ha a fűtött közeg ivóvíz, úgy annak maximális hőmérséklete 50 °C lehet a felfűtés során.A fűtő-, és a fűtött közeg nyomása max. 16 bar lehet.


MVT típusjelű melegvíz-termelő

Az MVT melegvíztermelő lakóházak, középületek, üzemi fürdők, ipari- és mezőgazdasági létesítmények melegvízellátására szolgál.
A berendezés négyféle méretben készül: a 450 ill. 950 liter űrtartalmú készülékek egy tűzteres tartályból állnak, míg az 1600 ill. 2000 literesek esetén a 950 literes tűzteres tartályhoz 650 ill. 1050 liter űrtartalmú kiegészítő tartály kapcsolódik. A két tartály között szivattyú biztosítja a víz keveredését a felfűtés ideje alatt.
A tűzteres és a kiegészítő tartály is álló elrendezésű acéltartály, amely három darab, az alapkerethez erősített lábon áll. A tartályokat minden esetben szigeteléssel és lemezburkolattal látjuk el. A vizet a tartályra szerelt, teljesen automatikus üzemű gáz, vagy olajégő által szolgáltatott hő melegíti fel. A füstgáz a víztérben elhelyezkedő hőcserélő kazánon (tűztéren) keresztül adja át a víznek a hőt.

KMVT típusjelű konténeres melegvíz-termelő

Kiépítetlen infrastrukturális viszonyok között – jellemzően katonai, építőipari területen, katasztrófahelyzetekben - ahol melegvíz előállításának és tárolásának igénye merül fel, kiválóan alkalmazható a gyorsan telepíthető konténeres melegvíztermelő berendezés. A rendszer igény szerint rugalmasan szűkíthető vagy bővíthető, a teljesítmény és a térfogat szempontjából egyaránt, telepíthető 10’-as és 20’-as konténerbe, rendelkezhet saját, vagy külső olajellátó rendszerrel egyaránt.
Alaptípusa két fő egységből áll: egy olajtároló tartályból és a kapcsolódó olajellátó rendszerből,
valamint egy MVT 2000 típusú tárolós olajtüzelésű melegvíztermelő berendezésből. A teljes rendszer
egy konténerbe van beépítve oly módon, hogy a konténer egyik különálló térfelében az olajellátó
rendszer, a másikban a melegvíztermelő berendezés foglal helyet. A két tér 1,5 óra tűzállósági határértékű
fallal van elválasztva, és mindegyikbe kívülről, külön ajtón keresztül lehet bejutni. A melegvíztermelő
berendezés kiegészítő tartállyal rendelkezik. A két tartály között az egyenletes hőfokelosztás érdekében
szivattyú keringteti a vizet. Az égésterméket elemekből felépített, duplafalú, korrózióálló kémény vezeti el.
A berendezés belső elektromos hálózata világítást, földelést és villámvédelmet foglal magában. A hideg-
és melegvizes rácsatlakozás a konténerek falán elhelyezett csonkok segítségével történik. A berendezés
a vonatkozó szabványok előírásainak megfelelő szabályzó, és biztonsági szerelvényekkel rendelkezik.

Hengeres melegvíztárolók és fűtőcsőnyalábok

A hengeres melegvíztárolók, használati melegvízellátó rendszerek, központi melegvíztermelő- és tároló berendezéseiként alkalmazhatóak. A tartályok készülhetnek álló vagy fekvő kivitelben, víztöltetük melegítése fűtőcsőnyalábokkal történik, mely forró vízzel illetve telített gőzzel működhet. A fűtőcsőnyaláb kapcsolódhat a búvónyílás karimához (AB és FB típusú tartályok esetén), illetve a fedeles fekvő tárolók (FF) esetében a tartály testkarimájához. A készülékek rendelkeznek a szükséges biztonságtechnikai szerelvények (nyomás-, és hőhatároló) fogadására alkalmas csonkokkal. Csatlakozó csonkjaik tekintetében, típustól eltérő kivitelben is készülhetnek. A típustartályok belső felülete festés nélküli, külső felülete alapozó festéssel készül. A melegvíztároló tartályokhoz tartozó fűtőcsőnyalábok hőátadó felülete 1m 2 és 8m 2 között válaszható, kialakításuk lehet gyűjtőcsöves (A), gyűjtőkamrás (B), vagy csőfalas (C). A csövek igény szerint rozsdamentes anyagból is készülhetnek.MEB (Szerelhető, bevonatos használati melegvíztároló tartálycsalád)

Meglévő távfűtőrendszerek felújítása, bővítése esetén gondot okozhat a cserére szolgáló puffertartályok cseréje, amely sűrűn beépített, keskeny ajtókkal rendelkező épületekben falbontást igényelne.Az elemekben szállítható és karimás kötéssel szerelhető, tűzihorganyzott puffertartály-család megoldást jelent erre a problémára. A négy átmérő csoportban gyártott készülékek 10 báros víz, max. 60°C-on történő tárolására alkalmasak.A MEB tartályok elemekre bontva bármilyen helyiségbe kézi erõvel beszállíthatóak. A MEB típusjelű tartályok kisebbik elemmérete (magasság vagy átmérő), a 900 mm-es ajtóméretnél-, a MEBCS jelű tartályok kisebbik elemmérete pedig a 700 mm-es ajtóméretnél kisebb. Az elemszámok variálásával tetszőleges űrtartalom alakítható ki 200-tól 2000 literig. A karimával osztott készülékek a mellékelt tömítések és kötőelemek segítségével a helyszínen összeállíthatók, hőszigetelés és fertőtlenítés után üzembe helyezhetők. A kétféle csonkozási alapkivitelen (F és P) kívül, igény szerint egyedi csonkkialakítással is szállítjuk. A tartályok tűzihorganyzott illetve festett bevonattal készülhetnek.