VESZÉLYES FOLYADÉKOK ÉS OLVADÉKOK TÁROLÁSÁRA ALKALMAS BERENDEZÉSEK

A veszélyes folyadékok és olvadékok atmoszférikus nyomáson történő tárolására alkalmas tartályok jellemzően benzinkutak, gyógyszer- és élelmiszeripar valamint vegyipar tároló tartályai. Elhelyezésüket tekintve készülhetnek földalatti vagy földfeletti kivitelben. A hengeres tartálytest kialakítása lehet szimplafalú, vagy külső köpennyel duplafalusított. A duplafalú tartályok külső köpenye lyukadásjelző rendszer csatlakoztatására alkalmas csatlakozókkal van ellátva. A köztes tér a gyártóműben fagyálló folyadékkal kerül feltöltésre. A kontrollfolyadék nem káros a felszín alatti vizekre és nem okoz korróziót a tartálynál. A tartálytest anyaga a tárolt közegnek megfelelően lehet szénacél, vagy korrózióálló acél.

A veszélyes folyadékok tartályainak közös jellemzői:

Minden tartályon legalább egy dómcsonk található, mérete jellemzően DN 600, lezárása történhet síkfedéllel, vagy technológiai csonkokat tartalmazó szerelvényezett dómfedéllel. Egyéb csonkok a megrendelő igényei szerint. A fekvő tartályokat domborított közbenső fenekekkel lehet kamrákra osztani. Minden kamra legalább egy dómcsonkkal van ellátva. Egy tartály maximum 5 kamrára osztható, amelyeknek a térfogata nem lehet 1m 3-nél kisebb.

Földalatti tartályok

Föld alatt duplafalú, fekvőhegeres tartályok telepíthetőek, 1m
vastagságú földtakarásra méretezett külső köpenyük készülhet
acéllemezből, vagy üvegszál erősítésű műgyantából.
A tartályok elhelyezése ászokgerendán vagy homokágyon történhet,
rögzítésüket lekötőpántok biztosítják.

A dómcsonkokat zárható fedelű, víztömör keszonaknákon keresztül
lehet megközelíteni. A külső felület korrózióvédő bevonata vízzáró, a
tartály anyagát nem támadó, a talajban fellépő korróziós hatásokkal
szemben ellenálló anyag.

Földfeletti tartályok

Földfeletti tartályaink lehetnek készüléknyeregre helyezett fekvő, vagy lábakon – nagyobb tömeg esetén, szoknyán – álló függőleges elrendezésűek. A külső korrózióvédelmi bevonat kiválasztása az üzemeltetési körülményeknek megfelelően történik. A csonkok megközelítése – igény szerint – kezelőszinteken és létrákon keresztül történhet. Az esetlegesen szükséges szigetelés történhet a gyártóműben, vagy telepítés után helyszínen.
A tartályokat az érvényes jogszabályokban elõírt gyártási jóváhagyások birtokában gyártjuk, szigorú minõségi elõírások és vizsgálatok mellett.
A gyártmány megfelelőségét és a vizsgálatok eredményeit a Mátrafűtőber Épületgépészeti Kft. Megfelelőségi Nyilatkozatban rögzítve adja át a megrendelő részére.

 

Egyedi tárolótartályok

Egyéb, nem veszélyes anyagok tárolására alkalmas tartályokat egyedi igények alapján tervezünk és gyártunk széles mérettartományban; energetikai-, katonai-, ipari-, mezőgazdasági- és egyéb létesítmények számára. Ezen készülékek közös jellemzője a tárolt – nem veszélyes - anyag atmoszférikus nyomáson történő tárolása. A tartályok, elhelyezése történhet föld alatt vagy föld felett, a szilárdsági méretezések a veszélyes folyadékok tartályaihoz hasonlóan készülnek, külső és belső bevonatrendszerük az adott üzemeltetési körülményeknek megfelelően kerülnek kiválasztásra.

Néhány főbb csoportjuk: