IPARI FÉMKÉMÉNYEK ÉS FÜSTGÁZVEZETÉKEK

IPARI FÉMKÉMÉNYEK

Szimplafalú, vagy szigetelt duplafalú fémkéményeink egy és többjáratú kivitelben készülhetnek, 50 m-es magassági határig. A kémények tervezése a DIN 4133 szabvány és a megrendelő által kitöltött adatlap alapján történik. A duplafalú kémények tüzelőberendezések forró füstgázát vezetik el, a szimplafalú kémények elszívó rendszerekhez csatlakoznak.

Duplafalú szigetelt fémkémények

A duplafalú kémény két fő részből áll: egy belső szigetelt, korrózióálló füstgázcsőből, illetőleg egy külső tartócsőből. Egy tartócsőben több füstgázcső is elhelyezhető. Ebben az esetben minden belső csőhöz külön csatlakozó csonkok tartoznak. A kémény külső felülete időjárásálló festékbevonattal van ellátva, színe igény szerint választható. A rozsdamentes részek festés nélküliek, a kötőelemek horganyzott kivitelűek.

A duplafalú kémények elemei, tartozékai:

Füstgázcső

A kőzetgyapot szigetelésű, gáztömör belső cső 2 mm vastag hő-, és korrózióálló acélból készül, mely alul zsákban végződik, ahol lehetőség van a tisztításra és a kondenzátum elvezetésére. A füstgázcső felső végén található a két cső közötti hőtágulást és a köztes tér szellőzését biztosító kéményfej.

Tartócső

A tartócső önhordó, lefeszítés nélküli szerkezet, mely egy merevített talplemez segítségével van a betonalapban lévő alapcsavarzathoz rögzítve. A tartócsövön lévő csonkok a szükséges merevítésekkel vannak ellátva, a teherhordó részek szilárdsági ellenőrzését a kémény dokumentációjához mellékeljük.

Alapcsavarzat

Az alapcsavarzat a kémény felállítása előtt bebetonozásra kerül, a betonalap tervezéséhez szükséges terheléseket a szilárdsági ellenőrzés során megadjuk.

Csonkozás

A bekötő vezetékhez csatlakozó füstgázcsonk lehet kör vagy téglalap keresztmetszetű. A füstgázcső alsó végén található a gáztömören záródó fedéllel ellátott tisztítócsonk, melyen keresztül a felhalmozódott szilárd szennyeződés eltávolítható. A füstgázcsőben és a két cső közötti térben felhalmozódott folyékony kondenzátumot rozsdamentes csonkok vezetik ki a kéménytestből a kémény alsó részén. A két cső közötti tér szellőzése alul két szellőzőcsonkon, felül pedig a kéményfej szellőzőrésén keresztül történik. A füstgázból vett mintákat a becsatlakozó csonk feletti, gáztömören zárható mintavételi csonkon keresztül lehet a létráról vagy a kezelőszintről kivenni.


Kezelőszintek, létrák

A kéményen hátvédkorlátos, vagy biztonsági létra helyezhető el. Mintavételi pozíciókhoz, daruhorog megközelítéséhez szükséges lehet szerelőszintek (pódiumok) alkalmazása. A létrák és kezelőszintek felületvédelme lehet festés, vagy tüzihorganyzás.

Szimplafalú fémkémények

A szimplafalú kivitelben a kéménytest egyben a teherviselő és a gázvezető cső.
Kialakítását tekintve, a duplafalú kémények tartócsöve szerinti önhordó, lefeszítés nélküli szerkezet. Anyagminősége a felhasználástól függően lehet szénacél, sav- és hőálló acél.

Egyéb szerelvények és tartozékok kialakítása a duplafalú kéménynél leírtak szerint.

 

FÜSTGÁZ VEZETÉKEK ÉS LÉGCSATORNÁK

A tüzelőberendezéstől vagy a légtechnikai berendezéstől a kéményig terjedő csővezeték egyenes és íves csőszakaszokból áll. Magában foglalja a kondenzátum elvezetésére szolgáló csonkokat, az esetlegesen szükséges hőszigetelést, valamint a hőtágulás felvételére is alkalmas felfogató konzolokat és tartókat.